Prijsuitreiking fotowedstrijd De Klimaatveranderingestafette

PARAMARIBO — Marisol Marshall heeft de eerste prijs gewonnen van de fotowedstrijd van De Klimaatveranderingestafette. Op de tweede plaats eindigde Seroucha Ten Berge en op de derde plaats Navaldo Vola. In Souposo vond woensdag de prijsuitreiking plaats. Er werden ook zeven troostprijzen uitgereikt.

De fotowedstrijd had als doel burgers uit de samenleving te prikkelen een foto te delen die te maken heeft met klimaatverandering. De organisatie werd aangenaam verrast met het aantal inzendingen, er werden meer dan zeventig foto’s opgestuurd. 

De drie winnaars werden uitgekozen door een deskundige jury onder leiding van fotograaf Hedwig Plu de La Fuente. Zij kregen naast een geldbedrag ook hun foto uitgeprint op pvc-plaat. Daarnaast is er op een muur van Souposo een grote pvc-plaat geplaatst met de winnende foto’s. Die zijn ook te zien op de website en sociale media van het project De Klimaatveranderingestafette van stichting Skrifi.

De winnaars hebben bij de uitreiking ook verteld wanneer zij hun foto hadden gemaakt en over het gevoel dat zij daarbij hadden. Deze toelichting gaf extra glans aan de uitreiking.

Stichting Skrifi heeft ook de mijlpalen gedeeld van het project ‘De Klimaatveranderingestafette’, dat in april dit jaar van start ging. Het project is opgezet vanuit de visie dat in Suriname meer organisaties en personen nodig zijn om klimaatverandering aan te pakken; als een estafetteploeg, waarbij een ieders bijdrage van belang is.

Het doel is om alle verkregen informatie centraal en overzichtelijk op een website te documenteren door middel van journalistieke teksten, wetenschappelijke essays, multimediaproducties (videofilms en podcasts) en sociale media.

Binnen het project is of zijn onder meer:

  • De website www.klimaatveranderingestafette.sr opgezet.
  • Meer dan tien artikelen geproduceerd over klimaatverandering in Suriname.
  • Essays van deskundigen over klimaatverandering geschreven en gedeeld over klimaatverandering in Suriname.
  • Een podcast geproduceerd over klimaatverandering in Suriname die te beluisteren is via de website.
  • Een video-serie geproduceerd over klimaatverandering in Suriname.
  • Een onderzoek gedaan naar de ontwikkelingen van klimaatverandering in Suriname die via de website te lezen is en ook gedeeld is via de lokale media.
  • Documenten en rapporten over klimaatverandering te lezen en te downloaden op de website van het project.

De komende periode gaat de organisatie door met het produceren van mediaproducten over klimaatverandering in Suriname en ze te delen via de website. De Klimaatveranderingestafette wordt ondersteund door het Global Climate Change Alliance Suriname Adaptation (GCCA+) Phase 2 Project, gefinancierd door de Europese Unie (EU) en het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties  (UNDP) in samenwerking met de overheid van Suriname.

/